20.5 C
Amsterdam

Meer dan honderdduizend Turken zoeken asiel in EU

Lees meer

Het aantal Europese asielaanvragen uit Turkije is rap gestegen in 2023. Meer dan 100.000 Turken deden een asielaanvraag. Een stijging van 83 procent in vergelijking met een jaar eerder. In 2022 zochten meer dan 55.000 Turken asiel in de EU. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese Asielagentschap.

De grafiek met de Europese asielaanvragen uit Turkije laat een stijgende trend zien vanaf 2015. In dat jaar mislukte het vredesproces tussen de Turkse staat met de Koerdische PKK. Veel Koerden ontvluchtten toen het land. Na de couppoging in 2016 kwam daar de  Gülenisten bij.

Alleen in het coronajaar 2020 neemt het aantal vluchtelingen uit Turkije af, vanwege de beperkte reismogelijkheden. Daarna schiet het aantal met name in 2022 en 2023 omhoog.

Vermoedelijk heeft de stijging ook te maken met de economische crisis in het land, die voor vervolgde groepen nijpender kan zijn. Zij zijn massaal ontslagen en er zijn weinig arbeidsmogelijkheden voor mensen die worden geassocieerd met ‘terreur’. Ook worden hun bezittingen geconfisqueerd.

- Advertentie -