17.3 C
Amsterdam

Meer immigranten naar Nederland, grotendeels door oorlog Oekraïne

Lees meer

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar 403.000 mensen naar Nederland kwamen. Dat is 151.000 meer dan in 2021. Zo meldt de Telegraaf.

De stijging heeft met name te maken met de oorlog in Oekraïne, die een vluchtelingenstroom van miljoenen in Europa op gang heeft gebracht.

Van de 403.000 immigranten komen zo’n 230.000 uit landen buiten de Europese Unie, meldt de Telegraaf. Daar valt ook Oekraïne onder. Bijna de helft van deze groep (108.000) maakte gebruik van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Deze richtlijn is bedoeld voor mensen die zijn ontheemd door de oorlog.

Ook het aantal vluchtelingen dat niet onder de RTB valt, is gestegen. Vergeleken met 2021 steeg dat aantal vorig jaar met 35 procent. Van deze groep vluchtelingen kwam 52 procent uit Syrië. Ook veel mensen uit Afghanistan, Turkije, Jemen en Eritrea vroegen vorig jaar hier asiel aan, aldus het CBS.

Het aantal mensen dat naar Nederland kwam voor werk of gezinshereniging steeg met respectievelijk 65 en 35 procent. De arbeidsmigranten kwamen het vaakst uit India. Ook uit Turkije, Rusland en landen uit de zuidelijke regio van Afrika kwamen veel mensen naar Nederland voor werk. Volgens het CBS is het aantal arbeidsmigranten en gezinsherenigingen uit Rusland vorig jaar verdrievoudigd, vergeleken met eerdere jaren.

- Advertentie -