22.3 C
Amsterdam

Meer rechtsextremisme in Den Haag, minder jihadisme

Lees meer

Volgens burgemeester Jan van Zanen (VVD) kampt Den Haag met meer radicalisering, vooral vanwege de opkomst van extreemrechts. Jihadistische groepen zijn in de Hofstad juist minder actief.

Dit bericht Omroep West. Vorig jaar ontving de gemeente Den Haag maar liefst 27 meldingen van radicalisering, een sterke groei ten opzichte van 2021 toen er ‘slechts’ 12 meldingen waren. In de eerste vier maanden van 2023 zijn er bovendien alweer 15 meldingen gedaan.

De meldingen van radicalisering komen voornamelijk uit de hoek van extreemrechts. Het gaat onder meer om meldingen van het zogenoemde accelerationisme, een vorm van rechtsextremisme dat chaos wil scheppen teneinde de liberale democratie te vervangen door een witte etnostaat. In 2021 waren er drie meldingen hierover, in 2022 maar liefst tien.

Ook neemt het zogenoemde anti-institutionele extremisme toe, dat vooral in opkomst is vanwege de coronapandemie. Dit extremisme is extreem achterdochtig tegenover de overheid, en hier worden complotdenken en extreemrechtse denkbeelden met elkaar gemixt.

De dreiging van jihadisme neemt af, aldus de gemeente Den Haag. Het gevaar ligt nu vooral bij lone wolves. De dreiging kan toenemen als teruggekeerde Syriëgangers elkaar ontmoeten. 25 van hen zijn teruggekeerd naar Den Haag. In 2022 keerden twee vrouwen terug, met zes kinderen. zij zitten op dit moment vast, in afwachting van hun strafproces.

Er waren in 2022 geen meldingen van linksextremisme.

- Advertentie -