20.7 C
Amsterdam

Meerderheid Amsterdammers zegt etnisch te zijn geprofileerd bij politiecontact

Lees meer

Meer dan de helft van de Amsterdammers die het afgelopen jaar contact had met de politie heeft het gevoel etnisch te zijn geprofileerd. Dit meldt het Parool.

Etnische profilering is weer in het nieuws vanwege de rechtszaak die Amnesty Nederland en andere NGO’s gisteren aanspanden tegen de Nederlandse staat. Nu bericht het Parool dat 59 procent van de Amsterdammers die het afgelopen jaar in contact kwam met de politie zegt te zijn gediscrimineerd op basis van afkomst, huidskleur of uiterlijk.

Voor dit onderzoek heeft het Amsterdamse dagblad 750 mensen op straat aangesproken. Van de 750 mensen waren er 255 de laatste twaalf maanden in contact geweest met de politie. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond het negatiefst zijn over de politie. Ze worden minder snel geholpen, maar worden het snelst aangesproken.

Burgemeester Femke Halsema heeft schriftelijk gereageerd op het Parool-onderzoek: ‘Geconcludeerd kan worden dat te veel Amsterdammers gevoelens van onrecht en discriminatie ervaren wanneer zij staande worden gehouden. Dit is zorgelijk en vereist onverminderde aandacht op alle niveaus.’

- Advertentie -