14.1 C
Amsterdam

Inwoners Cranendonck willen af van asielzoekers

Lees meer

De mensen uit het Brabantse Cranendonck willen niet dat er nieuwe asielzoekers in hun dorp komen wonen. Dat blijkt uit een enquête. Daarin heeft het dorp haar inwoners naar hun mening gevraagd.

Van alle inwoners ervaart 70 procent weleens overlast van asielzoekers. Ze vinden dat die overlast erger is dan enkele jaren geleden.

Bewoners klagen over asielzoekers. Zij hangen volgens hen rond in het dorp. Daar maken ze zich schuldig aan diefstal. Ook fluiten ze meisjes en vrouwen na op straat. En ze doen vervelend in het openbaar vervoer. Dat schrijft Omroep Brabant.

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau I & O Research. Ruim 8800 mensen hebben een vragenlijst gekregen. Ongeveer de helft van die mensen heeft aan het onderzoek meegedaan.

Daaruit blijkt dat iets meer dan de helft van de inwoners niet wil dat er nieuwe asielzoekers in hun dorp komen wonen. De antwoorden geven een goed beeld van wat de bewoners van Cranendonck vinden, vertelt onderzoeker Jaap Bouwmeester.

Ook mensen uit andere dorpen, die in de buurt liggen, deden mee aan het onderzoek. In het dorp Maarheeze waren de inwoners het negatiefst over asielzoekers. Twee derde van de Maarheezers vertelt vooral negatieve ervaringen te hebben.

De gemeenteraad van Cranendock wil het azc in Budel graag in 2024 sluiten. In Cranendock zijn er ook inwoners die wél positief zijn over de asielzoekers. Ze vertellen dat ze op straat vaak vriendelijke gesprekjes hebben met asielzoekers. Ook helpen asielzoekers mee met het schoonmaken van winkelwagentjes in de supermarkt.

- Advertentie -