16.2 C
Amsterdam

Meerderheid Kamer tegen positieve discriminatie bij selectie opleidingen

Lees meer

Een meerderheid in de Tweede Kamer verzet zich bij voorbaat tegen positieve discriminatie bij de selectie voor opleidingen met een numerus fixus. Dit bericht universiteitskrant Ad Valvas.

Het parlement wil niet dat het kabinet gaat onderzoeken of bepaalde groepen meer kansen moeten krijgen.

Sommige groepen komen moeilijker door de selectie dan anderen. Het gaat bijvoorbeeld om studenten uit arme gezinnen, of uit gezinnen waarvan de ouders niet gestudeerd hebben.

Opleidingen met een numerus fixus, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie en geneeskunde, zijn hier te weinig alert op. Ze doen maar, aldus de Onderwijsinspectie.

De fracties van GroenLinks-PvdA en Denk pleiten daarom voor positieve discriminatie, zodat bepaalde groepen die nu benadeeld worden meer kansen krijgen. Het kabinet zou hier onderzoek naar moeten doen. Maar een grote Kamermeerderheid is tegen: PVV, VVD, NSC en BBB, maar ook CDA en ChristenUnie. Zij willen liever ‘blind’ selecteren, zodat de ‘beste kandidaten’ de plek krijgen.

Wel stemde een Kamermeerderheid in met de invoering van ‘ministersplaatsen’ voor studenten uit Caribisch Nederland. In tegenstelling tot Turkse en Marokkaanse Nederlanders hoeven zij straks niet meer op te boksen tegen geprivilegieerde witte Nederlanders als ze geneeskunde willen gaan studeren.

- Advertentie -