23.1 C
Amsterdam

Meeste Nederlanders zien islam als bedreiging

Lees meer

62 procent van de Nederlanders ziet de islam als een bedreiging, zo blijkt uit onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

In het rapport ‘Denkend aan Nederland’ doet het SCP voor het eerst onderzoek naar wat Nederlanders van de Nederlandse identiteit vinden. Bijna twee derde van de respondenten zegt daarin de islam als een bedreiging te zien. Vijf procent noemt de islam een versterking voor Nederland, 33 procent is neutraal.

Immigratie wordt door 48 procent van de respondenten als een bedreiging gezien, tegenover twaalf procent die het als een versterking voor Nederland ziet. Ook stelde het SCP de vraag hoe erg mensen het zouden vinden als hun (eventuele) kleindochters een hoofddoekje zouden dragen in Nederland. Daarop antwoordt 65 procent ‘erg’ of ‘heel erg’, dertien procent zou het niet erg vinden en 22 procent is neutraal.

Het SCP vroeg ook mensen met een migrantenachtergrond naar hoe zij de Nederlandse identiteit beleven. Ze voelen zich het meest verbonden met andere Nederlanders bij sportwedstrijden, zoals wanneer het Nederlands elftal speelt (ruim 80 procent) en op Koningsdag (bijna 80 procent). Op de vraag ‘Hoe belangrijk vindt u de volgende zaken om een echte Nederlander te zijn?’ scoort het antwoord ‘Nederlands kunnen spreken’ (bijna 70 procent) het hoogst.

- Advertentie -