15.7 C
Amsterdam

‘Memre Waka’: Keti Koti-maand gestart met herdenkingstocht

Lees meer

Met de zogenoemde Memre Waka is donderdag de Keti Koti-maand van start gegaan. De herdenkingstocht ging door Amsterdam langs grachtenpanden met een link met het slavernijverleden.

Dat schrijft de Amsterdamse tv-zender AT5. De ambtswoning van burgemeester Femke Halsema was het eindpunt van de Memre Waka. In dat pand woonde namelijk in de zeventiende eeuw slavenhandelaar Paulus Godin. In het Amsterdamse stadsarchief bevindt zich een document, waarin Godin belooft 15.000 tot slaaf gemaakten zegt te zullen leveren aan Spanje.

De Memre Waka maakt deel uit van de Keti Koti-maand, die op 1 juni is begonnen. Door het hele land vinden er herdenkingen, lezingen, theatervoorstellingen en festivals plaats. En op 1 juli vindt de Keti Koti-herdenking zelf plaats, de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. De bedoeling is dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte op deze herdenking in Amsterdam aanwezig zullen zijn.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland officieel de slavernij af, maar verplichte de ‘vrijgelatenen’ nog wel om tien jaar op de plantages te werken om zo de plantagehouders financieel te compenseren. Daarom zien veel Afro-Nederlanders 1 juli 1873 als de echte datum waarop de slavernij is afgeschaft.

- Advertentie -