11.7 C
Amsterdam

Mensenrechtenadvocaat Bryan Stevenson houdt Martin Luther King-lezing

Lees meer

De jaarlijkse Martin Luther King-lezing die vanavond wordt gehouden, staat in het teken van ‘vrijheid, gerechtigheid en hoop’. De Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Bryan Stevenson gaat in op de vraag hoe we hoop behouden in de strijd voor een rechtvaardige wereld, aldus de website van de VU.

‘Ik heb een droom’, sprak de zwarte mensenrechtenactivist Martin Luther King, die op 38-jarige leeftijd werd vermoord in de Verenigde Staten. Zijn droom omvatte de wens dat zijn vier kleine kinderen ooit zouden opgroeien in een land ‘waar zij niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter’.

Meer dan vijftig jaar na zijn dood is die droom in Amerika nog steeds niet gerealiseerd. De Black Lives Matter-protesten van vier jaar geleden wijzen erop dat ‘de Amerikaanse droom’ voor veel zwarte Amerikanen nog steeds onbereikbaar is.

Tegen deze achtergrond zal Stevenson, hoogleraar aan de New York University School of Law en oprichter van burgerrechtenorganisatie Equal Justice Initiative, de huidige uitdagingen voor een betere toekomst bespreken. Daarna geeft Guno Jones, VU-hoogleraar aan de Anton de Kom-leerstoel, een reflectie.

- Advertentie -