18 C
Amsterdam

Mensenrechtenclubs dagvaarden Nederlandse staat om etnisch profileren

Lees meer

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben vandaag de Nederlandse staat gedagvaard. De reden: de Koninklijke Marechaussee zou zich schuldig maken aan etnisch profileren.

De rechter moet een einde maken aan de ‘discriminerende grenscontroles’, zo schrijft Amnesty Nederland in een persbericht.

In het produceren van de aanklacht werkte Amnesty samen met mensenrechtenorganisatie Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project, een onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten.

Marechaussees zouden bij grenscontroles mensen selecteren op basis van hun uiterlijk, voorkomen, huidskleur of etniciteit. Volgens Amnesty en de andere organisaties bepaalt dit of iemand wel of niet uit de rij wordt gehaald voor controle.

Daarnaast hanteert de Koninklijke Marechaussee algemene risicoprofielen waar etniciteit in voorkomt, aldus de klagende organisaties. ‘Dit is etnisch profileren. Dat is een vorm van discriminatie die in strijd is met de mensenrechten en het Nederlands recht en is dus verboden.’

Amnesty en de andere clubs hadden eerder al een aantal keer bij de overheid hun beklag gedaan over etnisch profileren, maar zonder effect. Vandaar dat ze vandaag een proces zijn begonnen.

- Advertentie -