24.8 C
Amsterdam

Mensenrechtenorganisaties: Israël ondersteunt aanvallen op hulpkonvooien Gaza

Lees meer

Extreemrechtse Israëlische groeperingen die hulpkonvooien voor noodlijdende Gazanen aanvallen, worden in sommige gevallen door de Israëlische regering ondersteund. Ook ontvingen ze meer dan 200.000 dollar aan steun van Amerikaanse en Israëlische donoren. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Het geld voor organisaties als Mother’s March, Torat Lechima en Tzav 9 dat door de Amerikaanse regering is aangemerkt als extremistische organisatie, komt binnen via crowdfunding in Amerika en Israël. Donoren kunnen deze bijdragen zelfs als aftrekpost opvoeren bij de jaarlijkse belastingaangifte, schrijft Associated Press.

Het stimuleren van financiële ondersteuning aan deze groepen via belastingvoordelen is in tegenspraak met verklaringen van de Amerikaanse regering voor het geven van hulp aan Palestijnen. ‘Kun je wel spreken van hulp als je aan de ene kant hulp belooft en aan de andere kant acties van zulke groeperingen stimuleert’, zegt Tania Hary, directeur van de Israëlische non-profit organisatie Gisha.

Volgens mensenrechtenorganisaties, waaronder de Israëlische organisatie B’tselem zou de Israëlische regering de aanvallen op hulpconvooien door de vingers zien en heimelijk steunen. Zo vond in mei een aanval voor de ogen van Israëlische soldaten plaats. De soldaten zouden niet hebben ingegrepen.

- Advertentie -