19.3 C
Amsterdam

Mensenrechtenprijs voor basketballer Enes Kanter om Oeigoeren-inzet

Lees meer

De Turkse NBA-speler en uitgesproken mensenrechtenactivist Enes Kanter is tot winnaar van de Courage Award uitgeroepen. Deze prijs wordt vanuit 25 mensenrechtenorganisaties uitgereikt op 6 april in het Zwitserse Genève.

Kanter maakt zich al jaren sterk voor de mensenrechten in Turkije en voor de Oeigoeren in China. Daar ging hij zo ver in, dat uiteindelijk ook zijn basketbalcarrière in Amerika in de soep liep.

Zo veroordeelde hij de Chinese president Xi Jinping als een ‘brute dictator’ en noemde hij het Chinese beleid in Tibet ‘culturele genocide’. Daarop staakte China de uitzending van zijn wedstrijden. Vermoedelijk de reden waarom hij nu clubloos is, omdat de NBA een lucratieve relatie onderhoudt met China.

‘Kanter werd gekozen vanwege zijn heroïsche inspanningen om de klok te luiden over de brute Chinese mensenrechtenschendingen’, aldus United Nations Watch, een NGO die onder is onderdeel van de coalitie.

In een eerste reactie bedankt Kanter de coalitie van mensenrechtenorganisaties en dat ze ‘hiermee hun steun en schijnwerpers plaatsen op de mensenrechtenschendingen in China’. Hij hoopt dat dit ook andere atleten aanmoedigt om ‘op te staan voor wat juist is’.

Hij gaf ook een sneer naar de atleten die acte de préséance gaven op de Winterspelen in PekingL ‘Ondanks alle Chinese propaganda, representeert het Chinese regime niet de olympische waarden van respect en vriendschap. Het is een brute dictatuur dat mensen onderdrukt’, aldus Kanter.

Kanter is ook een uitgesproken criticaster van het Erdogan-regime in Turkije, waar hij is opgegroeid. Turkije heeft daarop zijn paspoort ingetrokken en zijn vader achter de tralies gezet.

- Advertentie -