18.9 C
Amsterdam

Merkel wil geen sancties tegen Turkije, maar krijgt het nog lastig op EU-top

Lees meer

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat het moeilijk krijgen op de Brusselse EU-top van morgen. Duitsland wil geen sancties tegen Turkije, maar de roep om iets te doen tegen het assertieve Turkse beleid in de oostelijke Middellandse Zee wordt steeds luider.

De Europese Unie gaat mogelijk over tot sancties tegen Turkije, vanwege de Turkse booractiviteiten in de betwiste oostelijke Middellandse Zee-wateren. Dankzij de booractiviteiten in Griekse territoriale wateren lopen de politieke en militaire spanningen tussen Turkije en EU-lid Griekenland op.

Duitsland heeft zich tot nu toe tegen een harder standpunt tegen Ankara verzet. Maar de afgelopen maanden heeft Turkije niets gedaan om de spanningen in de oostelijke Middellandse Zee te verminderen, of hervormingen door te voeren die het vertrouwen in de rechterlijke macht van het land zouden kunnen herstellen.

Naast de Franse president Emmanuel Macron, die al langer in de clinch ligt met Erdogan en EU-president Charles Michel sprak ook de Duitser Manfreb Weber zich onlangs uit. Weber is naast Merkels landgenoot ook een geestverwant van CDU’er Merkel: hij leidt de christendemocratische fractie in het Europees parlement.

‘Om geloofwaardig te blijven, zal de EU zich niet kunnen onttrekken aan sanctie’ , schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘Het tragische is dat ook deze waarschijnlijk het gedrag van Ankara niet zullen veranderen’

Volgens de Turkse politiek analist Burhanettin Duran, columnist bij staatskrant Sabah, moet de EU juist ‘afstand nemen van de Franse agressie en het Griekse maximalisme en de rationele en verzoenende toon van Duitsland bevorderen.’ Hij wijst erop dat president Erdogan  onlangs zei dat ‘Turkije bij Europa hoort’. Dit betekent niet dat de Turkse regering haar rechten om te zoeken naar hulpbronnen in Middellandse Zeegebied moet opgeven, aldus de columnist.

- Advertentie -