14.1 C
Amsterdam

Mexico beschuldigt Zara van ‘culturele toe-eigening’

Lees meer

Modeketen Zara maakt zich schuldig aan ‘culturele toe-eigening’. Tenminste, dat vindt Mexico.

Zara gebruikt in een jurk (foto, rechts) een patroon dat kenmerkend zou zijn voor de inheemse Mixteca-gemeenschap van San Juan Colorado in de zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca. Het ministerie van Cultuur van Mexico heeft daarom een boze brief gestuurd naar de modeketen.

‘Het ontwerp in kwestie is op geen enkele manier opzettelijk ontleend aan of beïnvloed door het kunstenaarschap van de Mixteken-bevolking in Mexico’, reageert Zara.

Mexico is op soortgelijke wijze uitgevallen richting kledingketen Anthropologie, dat op shorts (foto, links) de stijl van de inheemse Mixe-gemeenschap zou hebben afgebeeld. Hetzelfde zou gelden voor kledingketen Patowl, dat in een riem (foto, midden) een patroon hanteert dat erg lijkt op dat van de inheemse Zapoteco-gemeenschap. Beide volkeren leven in Oaxaca.

De mate waarin modeontwerpers culturele ontwerpen van inheemse volkeren kopiëren zonder hun oorsprong te erkennen, is de afgelopen jaren vaker een twistpunt geweest. Eerder beschuldigde de Mexicaanse regering modehuizen Carolina Herrera en Mango van culturele toe-eigening.

- Advertentie -