16.4 C
Amsterdam

Midden-Oosten hekelt extreemrechtse ‘Koranverbrandingstour’ in Zweden

Lees meer

Verschillende islamitische landen hebben zich uitgesproken tegen Zweden en de ‘Koranverbrandingstour’ die een extreemrechtse politicus daar maakte.

De aankondigingen van politicus Rasmus Paludan (foto) om Korans te verbranden in multiculturele wijken leidden tot rellen en tientallen arrestaties in meerdere delen van Zweden. De controverse leidt ook tot woedende reacties in de moslimwereld.

Zondag riep Iran de Zweedse ambassadeur op het matje en hebben Jordanië en Qatar de plannen om de Koran te verbranden aan de kaak gesteld. Gisteren veroordeelde het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken het ‘opzettelijke misbruik van de heilige Koran’.

Ook reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘We veroordelen op de sterkst mogelijke manier aanvallen en provocaties tegen de moslims, de islam, de Koran en gebedshuizen in verschillende delen van de wereld tijdens de heilige maand ramadan.’

Turkije beschuldigt Zweden en andere Europese landen van het niet nemen van adequate maatregelen tegen moslimhaat, met beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Zweden heeft zich niet verontschuldigd voor de acties van Paludan.

- Advertentie -