17.9 C
Amsterdam

Migranten in Italië vrezen Meloni: ‘Haar beleid kan haat aanwakkeren’

Lees meer

Afrikaanse migranten vrezen de nieuwe radicaal-regering onder leiding van Giorgia Meloni, meldt de Britse tv-zender BBC.

Meloni wil onder meer bootmigratie de nek omdraaien, het aantal repatriëringen verhogen, NGO’s dwarsbomen die migranten redden op zee en ze wil een ‘zeeblokkade’ van Noord-Afrika. Ook wil ze het moeilijker maken voor migranten om een status te verkrijgen.

Maar documenten zijn juist ‘een belangrijke toegangspoort tot integratie’, terwijl zonder migranten een ‘onzichtbaar’ bestaan in de marge zullen leiden. Dat meldt de Gambiaanse Gemeenschapsvereniging in Palermo. Tegelijkertijd kan haar beleid ‘verdeeldheid en haat naar migranten aanmoedigen’.

Onlangs werd een gehandicapte Nigeriaanse straatverkoper op klaarlichte doodgeslagen en beroofd door een 32-jarige Italiaan.

Volgens een 23-jarige Guinese migrant moeten migranten zoals hij, die hun papieren maar niet op orde krijgen, vaak blijven omdat ze zonder papieren ook niet naar een ander land kunnen. Hij is al zes jaar in Italië, maar wil er weg want zijn familie zit in Frankrijk. ‘Zes jaar later is er niks veranderd. Het lijkt alsof ik gisteren ben aangekomen.’

Italië is een belangrijke toegangspoort tot Europa, vooral voor (Noord-)Afrikanen. Dit jaar hebben al 70.000 migranten met boten de Italiaanse kusten bereikt.

- Advertentie -