20.7 C
Amsterdam

Turkije zegt grenzen te openen, NAVO betuigt solidariteit met Ankara

Lees meer

Vanochtend heeft Turkije te kennen gegeven de grenzen 72 uur lang open te houden. Turkije wil hulp van het Westen in het escalerende conflict met Syrië, dat door Rusland wordt gesteund. Inmiddels heeft de NAVO zijn steun uitgesproken voor Turkije in het conflict met Syrië en Rusland.

Er zouden al honderden vluchtelingen op weg zijn naar de Griekse en Bulgaarse grens. Zo zou de Syrische gemeenschap in Istanbul busreizen naar de westelijke grens organiseren. Het Turkse staatspersbureau Anadolu deelt beelden van vluchtelingen die door West-Turkije richting Europa trekken.

Het Turkse persagentschap Demirören zegt opnames te hebben van driehonderd vluchtelingen die via een bos in noordwest-Turkije in Europa proberen te komen. The Guardian meldt dat migranten zich verzamelen om via de kust van Turkije per boot naar het Griekse eiland Lesbos te reizen.

Griekenland en Bulgarije hebben inmiddels medegedeeld dat de grenscontroles zijn opgeschroefd.

Gisteren kwamen ten minste 33 Turkse militairen om het leven bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. De aanval is volgens Turkije gepleegd door Syrische regeringstroepen.

Turkije wil Idlib behouden voor de pro-Turkse Syrische rebellen. Maar het Syrische leger is vastbesloten het gebied te heroveren voor Assad. De Assad-troepen krijgen luchtsteun door Rusland.

Door de oorlog om Idlib worden de verhoudingen tussen Turkije en Rusland op scherp gezet. Turkije heeft vooralsnog Rusland nog niet aangesproken op zijn betrokkenheid bij de luchtaanval op Turkse militairen.

Analisten vermoeden dat Turkije een directe confrontatie met Rusland niet aandurft, maar wel hoopt op politieke steun van de EU en de NAVO. De grenzen zouden zijn opengezet om het Westen ertoe te bewegen de kant van Turkije te kiezen.

In 2016 sloten Turkije en de EU een vluchtelingendeal. In ruil voor miljarden euro’s aan steun beloofde Turkije om de vluchtelingen tegen te houden. Op dit moment bevinden zich 3,6 miljoen vluchtelingen in Turkije. President Erdogan heeft in het verleden al meerdere malen gedreigd de grenzen te openen.

Ondertussen zijn Turkije en zijn NAVO-bondgenoten in Brussel bijeen gekomen voor een noodvergadering. De militaire partners hebben hun condoleances uitgesproken voor de Turkse doden in Idlib. Dit meldt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO in een persverklaring. Ook veroordeelt de NAVO de militaire agressie door Rusland en Syrië.

‘Wij roepen Syrië en Rusland op zich volop te verbinden aan de door de VN geleide inspanningen om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in Syrië’, aldus Stoltenberg. Hij zegt ook dat de NAVO-bondgenoten nu bekijken wat ze voor Turkije kunnen betekenen in het conflict met Rusland en Syrië.

De Turkse defensieminister Hulusi Akar zegt in reactie op de luchtaanval in Idlib vergeldingsacties te hebben uitgevoerd op tweehonderd Syrische doelen op de grond en in de lucht. Daarbij zouden ruim driehonderd Syrische soldaten zijn gedood.

- Advertentie -