16.1 C
Amsterdam

Migratiedeskundige Lucassen: links, wees niet trots op Turkije-deal

Lees meer

Migratiedeskundige Leo Lucassen vindt dat links een sterker verhaal over migratie moet formuleren, in plaats van zichzelf op de borst te kloppen over de Turkije-deal, zo schrijft hij in een opiniestuk in Trouw.

Hij verwijst naar een recent opiniestuk van oud-politicus Diederik Samsom in de Volkskrant, waarin Samsom het verwijt dat links niets aan migratie heeft gedaan, weerspreekt. Samsom wijst op de Turkije-deal uit 2015 als voorbeeld, waarmee vluchtelingen niet langer zouden verdrinken, recht op bescherming behielden, smokkelaars hun verdienmodel kwijtraakten en Europese regeringen weer controle kregen over migratie.

Nederland sloot destijds deze deal met Turkije, waarbij Turkije vluchtelingen zou tegenhouden in ruil voor financiële steun en hen in eigen land zou opvangen.

Lucassen betoogt echter dat deze deal geen reden is om trots te zijn. Hij wijst erop dat Turkije inmiddels niet meer goed omgaat met Syrische vluchtelingen en hen wil terugsturen. Bovendien was de daling van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland kwam al zichtbaar een half jaar vóór de deal, aldus Lucassen. ‘De meeste mensen die wilden vluchten uit Syrië, hadden toen al de boot genomen.’

Volgens Lucassen zou het beter zijn om migratie naar Europa meer te faciliteren, zonder de grenzen volledig open te zetten. Hij stelt dat een demografisch krimpend Europa arbeidskrachten nodig heeft, en dat vluchtelingen daar deels in kunnen voorzien.

- Advertentie -