14 C
Amsterdam

Mijlpaal in toenadering Turkije-Syrië: ontmoeting defensieministers

Lees meer

De Turkse minister van Defensie heeft gisteren zijn Syrische collega ontmoet in Moskou. De bijeenkomst, geregeld door Rusland, is de eerste ontmoeting tussen regeringsleden van beide landen sinds 2011.

De drie landen spraken volgens Turkije af om ‘de stabiliteit in Syrië en in de regio te verzekeren en te behouden’. Ook de inlichtingenchefs van de drie landen waren aanwezig.

Turkije verbrak na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 de banden met Syrië. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bestempelde zijn Syrische ambtsgenoot Bashar Al Assad als een ‘moordenaar’ en steunde Syrische rebellen. Turkije controleert in samenwerking met deze rebellen nog altijd een groot deel van het noorden van Syrië.

Maar Erdogan ziet ook dat Assad de burgeroorlog heeft overleefd en stevig in het zadel zit. Intussen voelt de Turkse president electorale druk om de miljoenen Syriërs in Turkije weer terug te sturen. Hij wil ook tot een deal met Assad komen over een grondoperatie tegen de Koerden in Noord-Syrië, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid.

De Turkse minister sprak achteraf van een ‘constructieve’ bijeenkomst over ‘de Syrische crisis, het vluchtelingenprobleem en de gezamenlijke inspanningen om alle terroristische organisaties in Syrië te bestrijden’.

Met ‘terroristische organisaties bedoelt Ankara IS, maar ook de Syrisch-Koerdische YPG-troepen die een deel van Noord-Syrië controleren. Turkije ziet de YPG als zijtak van de PKK, de Koerdische groepering waartegen het land al jaren strijdt. Turkije wil dat Assad de YPG helpt verdrijven. Damascus eist, op zijn beurt, dat Ankara zijn troepen uit Syrië terugtrekt.

Turkije gaf na de ontmoeting aan dat het met Syrië en Rusland is overeengekomen om met elkaar te blijven praten. Of daarmee ook een ontmoeting tussen Erdogan en Assad aanstaande is, is onduidelijk.

- Advertentie -