De 14-jarige Yezidische Milena pleitte gisteravond bij Op1 samen met haar jurist Eliza Tsjoepieva om in Nederland te mogen blijven.
Milena is kort na haar geboorte met haar ouders vanuit Armenië naar Nederland gevlucht. De familie van de vader komt op voor de Yezidi’s en om die reden zijn meerdere familieleden van hem vermoord.
Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verblijft Milena’s gezin niet rechtmatig in Nederland. Het gezin zit daarom al twee jaar ondergedoken op een zolderkamer ergens in West-Friesland.
In de uitzending van Op1 was gisteren de kleine zolderkamer van vijftien vierkante meter te zien waar ze samen met haar familie ondergedoken zit.
De sip kijkende Milena vond dat ‘niet leuk’. Op de vraag wat er zou gebeuren als ze wordt uitgezet, zei ze: ‘Ja, dan valt de enige wereld die ik ken onder mijn voeten weg’.
Vanwege de dreiging om uitgezet te worden bestaat haar leven nu alleen maar uit de gang naar school en weer terug naar de kleine zolderkamer.
Hoe dat voelt? ‘Je leeft op elkaar, ik kan niks leuks doen, als vriendinnen met mij willen afspreken of buiten spelen, dan moet ik steeds weer iets verzinnen, omdat ik niet kan voor mijn veiligheid.’
Voor afleiding en rust in haar hoofd noemde ze ‘leren’ als hobby.
Haar jurist Tsjoepieva zei later in de uitzending dat haar familie gevaar loopt in Armenië, en dat ze daarom niet terug kunnen. ‘Helaas gelooft de IND dat verhaal niet. Er loopt een bezwaarprocedure, maar die kan ieder moment ongegrond worden verklaard.’
De Yezidi’s zijn een vervolgde minderheid uit het Midden-Oosten, die in hun geschiedenis het slachtoffer zijn geweest van meerdere genocides. De laatste daarvan was de genocide in 2014 in Irak, uitgevoerd door IS. Meer dan 5.000 mensen werden vermoord en vele vrouwen werden verkracht en tot seksslaaf gemaakt.
Aan het einde van het praatprogramma zei Milena nog ‘er alles voor over te hebben’ om in Nederland te kunnen blijven. Er is een petitie gestart om die wens te ondersteunen, die nu bijna 17.000 keer is ondertekend.
Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de petitie in de Tweede Kamer te behandelen.