6.9 C
Amsterdam

Yezidi-meisje Milena (14) uit Noord-Holland vecht tegen uitzetting

Lees meer

Een petitie om uitgeprocedeerde Yezidi-kinderen die Nederland dreigen te worden uitgezet alsnog hier te houden, is inmiddels ruim 13.000 keer ondertekend. Het gaat om Milena (14) en haar twee broertjes en zusje.

Milena is kort na haar geboorte met haar ouders vanuit Armenië naar Nederland gevlucht. De familie van de vader komt op voor de Yezidi’s en om die reden zijn meerdere familieleden van hem vermoord.

Volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) verblijft het gezin niet rechtmatig in Nederland. Het gezin zit daarom al twee jaar ondergedoken op een zolderkamer ergens in West-Friesland.

Nadat het gezin in 2018 uitgeprocedeerd was, zijn ze terug naar Armenië gegaan. Om veiligheidsredenen reisden ze verder naar Rusland, waar ze zich ook niet veilig voelden.

‘Ze gingen me slaan met stokken en zeiden dat ik niet Russisch was, dat ik niets verdiende en niets kon’, vertelt Milena over haar schooltijd daar aan NH Nieuws. ‘Ik kan daar niet wonen.’ De vader voegt toe: ‘Omdat Armenië goede contacten heeft met Rusland werd ik zelfs daar gebeld: ‘Wij weten waar je bent.’’

Daarna keerden ze terug naar Nederland. Het gezin wil niet nog een keer terug naar Armenie, omdat de vader vreest daar te worden omgebracht.

De juriste van Milena is boos en is een bezwaarprocedure bij de IND gestart, meldt NH Nieuws. Dat doet ze op grond van artikel van het Verdrag op de Rechten van de Mens. Dat gaat over het recht op een privé- of familieleven. ‘Milena is hier opgegroeid vanaf haar tweede, zij is hier geworteld. Ze woont hier tot haar veertiende, daarmee is er sprake van een privéleven.’

De Yezidi’s zijn een vervolgde minderheid uit het Midden-Oosten, die in hun geschiedenis het slachtoffer zijn geweest van meerdere genocides. De laatste daarvan was de genocide in 2014 in Irak, uitgevoerd door IS. Meer dan 5.000 mensen werden vermoord en vele vrouwen werden verkracht en tot seksslaaf gemaakt.

Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de petitie in de Tweede Kamer te behandelen.

- Advertentie -