13.8 C
Amsterdam

Miljoenen Indiase moslims dreigen staatsburgerschap te verliezen

Lees meer

In de Indiase deelstaat Assam lopen zo’n vier miljoen mensen – waarvan de meesten moslim – het risico hun staatsburgerschap te verliezen en tot ongewenste migranten te worden verklaard. Ze raken daarmee hun burgerrechten en stemrecht kwijt.

De Indiase jacht op ‘buitenlandse migranten’ is begonnen in Assam, een arme deelstaat in het noord-oosten en grenzend aan Myanmar en Bangladesh. In Assam zullen 33 miljoen inwoners met oude geboorteaktes of eigendomsbewijzen moeten aantonen dat zij of hun voorouders Indiase burgers waren vóór de oprichting van Bangladesh. Dat land brak in 1971 los van Pakistan, na zichzelf onafhankelijk te hebben verklaard.

De mensen in Assam dienen voor het einde van deze maand met bewijzen te komen dat ze voor 1971 in India woonachtig waren en niet in bijvoorbeeld Bangladesh. Maar dat is een lastige klus in het relatief arme Assam, waar in sommige delen papierwerk als geboortecertificaten slechts een recent verschijnsel zijn.

Inmiddels is er een voorlopige lijst bekendgemaakt van zij die door India als burger worden gezien. Maar vier miljoen mensen, voor het grootste deel moslims, ontbreken nog in dit National Register of Citizens (NRC).

Het lijkt erop dat hindoes die niet in het NRC-register terechtkomen zich – in tegenstelling tot moslims – geen zorgen hoeven te maken. Inmiddels is het Indiase parlement in rap tempo bezig om de Citizenship Amendment Bill 2016 aan te nemen. Deze wet regelt dat het makkelijker word voor migranten uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan om Indiaas staatsburger te worden, zo lang ze maar geen moslim zijn. Op die manier kunnen hindoes en andere niet-moslims die niet op het NRC voorkomen alsnog weer staatsburger worden.

Inmiddels is de Indiase overheid al begonnen met het arresteren van honderden mensen in Assam die immigranten zouden zijn. Ook is de overheid bezig om tribunalen en detentiekampen te bouwen langs de grens met Myanmar en Bangladesh.

De angst onder de mensen in Assam groeit met de dag, zeggen Indiase activisten en juristen. Zo zeggen zij dat de zelfmoordcijfers er oplopen vanwege de bekendmaking van een voorlopige lijst van burgers die gevangen zullen worden genomen.

Kritische oppositiepolitici en intellectuelen plaatsen de NRC-telling in Assam binnen een zogeheten ‘hindoenationalistische agenda’ van de in mei herkozen president Narendra Modi. Hij wil de pluralistische traditie van het religieus gemengde India beëindigen en van India een hindoeïstische natie maken, zeggen zij.

Twee weken geleden werden Jammu en Kashmir, de enige Indiase staat met een moslimmeerderheid, door president Modi van de buitenwereld afgesneden. Ook werd de autonome status van Kashmir ongedaan gemaakt en werden er zo’n tienduizend extra militairen richting Kashmir gestuurd.

Modi’s partij, de BJP, heeft al bekend gemaakt het NRC-beleid ook in de rest van het land te willen invoeren.

- Advertentie -