17.3 C
Amsterdam

Minister Blok legt krans bij genocidemonument in Armenië

Lees meer

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft gisteren Armenië bezocht. Tijdens dit bezoek legde hij een krans bij het genocidemonument Tsitsernakaberd in Yerevan, de hoofdstad.

‘Dit is het eerste bezoek van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aan Armenië’, aldus Bloks collega Zohrab Mnatsakanyan tegen de Armeense pers. ‘Het is een grote eer voor mij om de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Nederland te zijn die naar Armenië komt’, antwoordde Blok.

Tijdens zijn bezoek besprak Blok met zijn Armeense collega de betrekkingen van Armenië en de Europese Unie. Ook de kwestie rond Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan die in 1994 door Armenië werd ingelijfd, kwam aan bod. Daarnaast bezocht Blok het genocidemonument in Tsitsernakaberd en het genocidemuseum in Yerevan.

In februari 2018 besloot de Tweede Kamer de Armeense Genocide te erkennen. Het kabinet deed dat niet. Officieel blijft het kabinet spreken over een ‘kwestie’. Het kabinet doet dit vermoedelijk om Turkije, dat de Armeense Genocide ontkent, niet al te veel tegen het hoofd te willen stoten.

De Armeense Genocide geldt als aanduiding voor de volkerenmoord op 1,5 tot 2 miljoen Armeniërs, Assyriërs en andere christelijke minderheden in het Ottomaanse Rijk in 1915. Alleen de drie Kamerleden van Denk stemden toen tegen de motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

Nederland zal dit jaar een ambassade openen in Yerevan.

- Advertentie -