16.3 C
Amsterdam

Minister Dijkgraaf: internationale studenten moeten Nederlands leren

Lees meer

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) wil dat alle internationale studenten straks de Nederlandse taal gaan leren. Dit schrijft universiteitskrant Ad Valvas (Vrije Universiteit, Amsterdam).

Een betere beheersing van het Nederlands vergroot volgens Dijkgraaf de kansen van internationale studenten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De kans is groter dat deze studenten, na hun afstuderen in Nederland blijven hangen. Gistermiddag stuurde de minister een brief over internationalisering in het hoger onderwijs naar de Tweede Kamer.

Dijkgraaf wil dat hogescholen en universiteiten de Nederlandse taal in het onderwijs ‘behouden en versterken’: ‘Nederlands is en blijft de hoofdtaal, waarbij de toegestane uitzonderingen beter worden gedefinieerd. Dat maakt toezicht hierop mogelijk.’

Om de plannen van de minister werkelijkheid te laten worden is er wel een nieuw wetsvoorstel nodig. Op zijn vroegst in september 2024 zal de nieuwe wet van kracht kunnen zijn.

Ten slotte wil Dijkgraaf dat universiteiten als bestuurstaal het Nederlands hanteren. Twee universiteiten – de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven – hanteren het Engels als bestuurlijke voertaal, Maastricht is tweetalig.

Het aantal internationale studenten groeit. Afgelopen studiejaar waren er ruim 115.000 internationale studenten in ons land, 3,5 keer zo veel als in het studiejaar 2005-2006. Het kost veel moeite om al deze studenten op tijd te kunnen huisvesten.

- Advertentie -