2.2 C
Amsterdam

Minister Hoekstra praat vandaag met Turkse collega in Ankara

Lees meer

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra overlegt vandaag met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu in Ankara. 

De ontmoeting vindt plaats in het kader van de negende Wittenburg-conferentie tussen beiden landen. Doel van deze conferentie is de Nederlands-Turkse betrekkingen te stimuleren.

Tot dusver zijn er acht Wittenburg-conferenties gehouden sinds een overeenkomst tussen Nederland en Turkije in 2008 om ‘de bilaterale betrekkingen en samenwerking te versterken’.

Tijdens de conferentie zijn er vijf werkgroepen: een over de betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije, een over de Turks-Nederlandse gemeenschap en verder werkgroepen over terrorismebestrijding, energie en klimaat.

Cavusoglu en Hoekstra zullen bovendien een persoonlijke ontmoeting hebben, waar ze de bilaterale banden, de relaties tussen de Europese Unie en Turkije en regionale ontwikkelingen zullen bespreken, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De Nederlands-Turkse betrekkingen bereikten in 2017 een dieptepunt, toen Nederland bezwaar maakte tegen de komst van twee Turkse ministers. Zij wilden hier campagne voeren voor het referendum over de invoering van het presidentiële systeem in Turkije, dat president Erdogan veel meer macht geeft. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen op Schiphol en de Turkse minister van Familiezaken, die per auto uit Duitsland kwam, moest ons land verlaten onder politiebegeleiding.

- Advertentie -