12 C
Amsterdam

Minister Slob: ‘toenemende zorgen’ over Stichting Islamitisch Onderwijs

Lees meer

Demissionair onderwijsminister Arie Slob maakt zich steeds meer zorgen over de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam onder valt. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Haga Lyceum kwam de laatste jaren negatief in het nieuws. Nadat de inlichtingendienst AIVD het Haga Lyceum er ongegrond van beschuldigde banden te hebben met extremistische moslims begon de ellende. Voormalig directeur Soner Atasoy wilde naar aanleiding van de berichten niet opstappen en belandde in een juridische strijd met Slob, de Onderwijsinspectie en het Amsterdamse college.

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Slob dat het voor een tijdje leek dat het de goede kant op ging met de Stichting Islamitisch Onderwijs. Er was goed contact met het ministerie en ook de Onderwijsinspectie was positief over de gemaakte vorderingen. Maar volgens de minister is nu alles weer anders, na het vertrek van een interim-bestuurder waar Slob goed contact mee had.

Slob bedoelt hiermee Achmed Baadoud, voormalige voorzitter van de PvdA in stadsdeel Nieuw-West. Onlangs stapte Baadoud op als schooldirecteur, nadat het bestuur hem tijdelijk op non-actief had willen zetten. Baadoud zou ‘onregelmatigheden rond geldstromen’ hebben ontdekt en vervolgens het bestuur voor een ultimatum hebben gesteld: hij zou aangifte doen, behalve als het bestuur binnen enkele dagen zou aftreden.

Baadoud trad vorig jaar oktober aan als directeur van de school, nadat zijn voorganger Rasit Bal de handdoek in de ring had gegooid onder druk van orthodox-islamitische ouders. Zij pleitten – tevergeefs – voor de terugkeer van Soner Atasoy als directeur.

De Onderwijsinspectie heeft ook signalen gekregen van ‘misstanden in en om het bestuur van SIO’. De minister schrijft dat de situatie ‘zeer nauwlettend’ in de gaten te zullen houden en indien nodig in te grijpen.

NRC berichtte gisteren dat Slob niet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die in januari 2020 oordeelde dat Slob in september 2019 niet het bestuur van de islamitische middelbare school had mogen wegsturen. Slob ziet van een hoger beroep af, omdat Atasoy niet meer betrokken is bij de school.

- Advertentie -