21.3 C
Amsterdam

Moedertaal belangrijk voor Nederlandse taalontwikkeling

Lees meer

Twintig jaar nadat Onderwijs in allochtone, levende talen (OALT) werd afgeschaft door toenmalig integratieminister Rita Verdonk, start in Eindhoven het project Van alle talen thuis, waarbij de moedertaal een sleutelrol speelt.

Het doel van deze benadering is het verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid van leerlingen met een migratieachtergrond mét behulp van onderwijs in de eigen moedertaal.  Zo staat op de website van Expertisecentrum Nederlands, het wetenschappelijke taalbureau dat het project volgt.

‘De kracht van thuistalen is de sleutel tot taalontwikkeling’, zo meldt het centrum. Kennis van de moedertaal zou ‘het Nederlands versterken’ en meertaligheid zorgt voor een ‘begrip tussen culturen en een sterkere gemeenschap’.

Van alle talen thuis is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar en wordt voornamelijk bekostigd door grote bedrijven zoals chipfabrikant ASML, die veel buitenlandse werknemers hebben.
Vanaf de geboorte zullen internationale kinderen, naast het Nederlands, gestimuleerd worden in de taalontwikkeling van de taal die thuis wordt gesproken.

In Eindhoven, waar veel internationale kinderen op school zitten, zijn reeds 50.000 kinderboeken in tachtig verschillende talen gekocht, schrijft Trouw. Boeken die zullen
worden gebruikt in Eindhovense bibliotheken, kinderopvangcentra en basisscholen.
Het expertisecentrum meldt verder dat onder andere leerkrachten uit het basisonderwijs en
medewerkers van de kinderopvang zullen worden ‘geprofessionaliseerd’.

- Advertentie -