14.9 C
Amsterdam

Mogelijk vier nieuwe islamitische scholen in Gelderland

Lees meer

De kans is groot dat er in Ede, Arnhem, Nijmegen en Culemborg islamitische scholen komen. De nieuwe Wet meer ruimte voor scholen maakt het eenvoudiger om scholen op te richten. Zo meldt Algemeen Dagblad.

Het gaat om drie basisscholen en één middelbare school die op islamitische geest zullen worden opgericht vanuit de onderwijsstichting Al Amana. Deze groep ‘profiteert volop’ van de nieuwe wet, schrijft AD. De belangstelling van ouders voor een school is in de nieuwe wet een doorslaggevende factor.

Islamitische stichtingen reageerden enthousiast op de wet. Maar liefs een kwart van de aanvragen betreffen een nieuwe islamitische school. Al deze aanvragen hebben genoeg handtekeningen van ouders en kunnen door naar de volgende toetsingsronde, de beoordeling door de Onderwijsinspectie.

In voorgaande jaren sneuvelde veel islamitische aanvragen, omdat er te weinig aandacht was voor het verplichte burgerschapsonderwijs. Nu lijken islamitische stichtingen hun huiswerk te hebben gedaan en meer plannen het te halen.

Tegenstanders van de wet maken zich wel zorgen over toenemende segregatie, dus meer onderwijs in de ‘eigen bubbel’.

Toch blijft de belangstelling voor islamitisch onderwijs groot in Nederland. In Arnhem en Nijmegen zitten de twee islamitische basisscholen vol. ‘Er worden jarenlang kinderen afgewezen, omdat er meer aanmeldingen binnenkomen dan er plek is’,  schrijft AD. Mocht de middelbare school in Ede er komen, dan is het de eerste islamitische middelbare school van Gelderland.

- Advertentie -