14.2 C
Amsterdam

Lege moskeeën: islamitische wereld schikt zich naar corona

Lees meer

Het coronavirus breidt zich dusdanig uit, dat de islamitische wereld drastische maatregelen neemt om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat schrijft al Jazeera.

Zo is Saoedi-Arabië overgegaan tot uitstel van de umrah, een optionele pelgrimage naar Mekka die ook wel de ‘kleine hadj’ wordt genoemd. In tegenstelling tot de hadj, die altijd tijdens het offerfeest plaatsvindt, kan de umrah op elk moment in het jaar worden gemaakt.

Iran heeft zelfs besloten het vrijdaggebed in grote steden af te lasten. ‘We moeten samenwerken om dit probleem zo snel mogelijk op lossen’, aldus de Iraanse president Hassan Rouhani in een persverklaring. In Iran zijn al zo’n drieduizend mensen besmet zijn met het coronavirus en meer dan negentig mensen hieraan overleden.

In Singapore heeft de minister van Islamitische Zaken moslims geadviseerd om uit hygiënische overwegingen hun eigen gebedskleedje mee te nemen. In Singapore zijn meer dan honderd mensen besmet geraakt met het virus, al zijn de meeste patiënten inmiddels weer opgeknapt.

Ook het overwegend islamitische Tadzjikistan heeft extra maatregelen genomen: het heeft zijn islamitische burgers geadviseerd om thuis te bidden. Tevens heeft de voormalige Sovjetrepubliek besloten om Newroz, het Perzische nieuwjaarsfeest, te annuleren. Dit jaar vindt Newroz tussen 21 en 25 maart plaats.

- Advertentie -