13.7 C
Amsterdam

Moluks monument onthuld in Alphen aan de Rijn

Lees meer

In Alphen aan de Rijn is dit weekend een monument onthuld voor de Molukkers die zeventig jaar geleden naar Nederland emigreerden. Dit meldt Omroep West.

Het monument is een eerbetoon aan de eerste Molukse migranten, maar ook bedoeld om hun verhaal levend te houden.

‘We hebben nog maar één iemand van de eerste generatie in de wijk wonen. Zij is 98 jaar. En daarmee voel je heel erg dat die eerste generatie er bijna niet meer is’, zegt Marcel Wattimury van de Molukse stichting Maluku Alphen.

In 1951 kwamen de Molukkers naar Nederland. Veel Molukse mannen hadden tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) meegevochten met het koloniale Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) van de Nederlanders. De Molukse militairen uit KNIL wilden demobiliseren op de Molukse eilanden, waar in 1950 een Molukse republiek was uitgeroepen, maar dat mocht niet van Indonesië uit vrees voor een verdere Molukse opstand. Daarom vertrokken 12.500 Molukkers – KNIL-militairen en hun gezinnen – per schip Nederland.

Eerst werden de Molukkers opgevangen in het voormalige concentratiekamp Westerbork en in kamp Vught. Daarna bouwde de Nederlandse overheid voor de Molukkers speciale woonwijken, onder meer in Smilde, Hoogkerk en Alphen aan de Rijn.

De Molukse wijk in Alphen aan de Rijn bestaat uit ongeveer honderd woningen, met in totaal zo’n driehonderd bewoners. ‘Inmiddels is de wijk te klein voor al het nageslacht. Dus wonen er nu buiten de wijk meer gezinnen dan erbinnen. Maar iedereen gaat er altijd naar terug’, zegt Wattimury tegen Omroep West.

- Advertentie -