17.4 C
Amsterdam

Gruweldood Aboriginal-jongen (15) zet racisme in Australië in de aandacht

Lees meer

Vorig week overleed de Aboriginal-tiener Cassius Turvey, tien dagen na op straat te zijn aangevallen door een 21-jarige witte man. Zijn gewelddadige dood zet de discriminatie van Aboriginals in Australië weer in de publieke belangstelling.

Turvey (15) werd drie weken geleden aangevallen in Perth, toen hij en zijn vrienden van school op weg waren naar huis. Een man in een bedrijfswagen achtervolgde de jongens naar verluidt en mishandelde twee van hen, waaronder Cassius. De jongen overleed tien dagen later, na epileptische aanvallen en twee beroertes door ernstig hoofdletsel.

De politie weet nog niet of de aanval racistisch gemotiveerd was, maar Aboriginals zijn ervan overtuigd dat dit wel zo is. Al hiervoor waren inheemse gemeenschappen bang dat iets met hun kinderen zou gebeuren op straat, vertelt de moeder van een van de jongens.

‘Ik heb altijd tegen [mijn zoon] gezegd: ‘Je bent een inheemse jongen – ze zullen naar je kijken en al deze vreselijke dingen denken.”

Vele Australiërs denken nu terug aan zes jaar geleden, toen in het West-Australische Kalgoori de Aboriginal-jongen Elijah Doughty (14) werd doodgereden. Ook in 1992, 1999 en 2004 overleden Aboriginal-tieners nadat ze waren achtervolgd. Witte kinderen in Australië gebeurt zoiets niet.

De moeder van het slachtoffer zegt dat haar zoon ‘het hart en de ziel’ van zijn gemeenschap was. ‘Er was geen reden voor iemand om hem niet aardig te vinden’, schreef ze in een verklaring die werd voorgelezen tijdens de vele wakes voor Turvey in het hele land. Nog maar een maand geleden begroef ze haar man, die aan kanker stierf. En nu begraaft ze haar zoon.

- Advertentie -