11.2 C
Amsterdam

Moordaanslag op Koerdische vrouw door Turkse extremist wekt afschuw

Lees meer

De brute moord op de twintigjarige Koerdische vrouw Deniz Poyraz door een extreemrechtse Turk wekt veel afschuw, ook in Nederland.

Deniz Poyraz werkte op het partijkantoor van de pro-Koerdische partij HDP in de Turkse stad Izmir. Ze is gisterochtend doodgeschoten door Onur Gencer, een Turkse nationalist die sympathie heeft voor de rechtsextremistische Grijze Wolven.

Volgens de HDP heeft Gencer drie schoten gelost, ramen gebroken en Poyraz gegijzeld in het HDP-partijkantoor in Izmir, voordat hij brand stichtte in het gebouw en de jonge vrouw vermoordde.

De inmiddels opgepakte Onur Gencer, die op de foto het Grijze Wolven-gebaar maakt met zijn hand, zegt tegen de politie dat hij niet verbonden is aan een politieke groepering. Hij beweert dat hij de PKK haat, daarom het gebouw betrad en willekeurig begon te schieten.

De HDP houdt het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de aanval, omdat de partij verboden dreigt te worden omdat de partij door de overheid wordt gelinkt aan de PKK.

De HDP zegt dat de moordenaar eigenlijk veertig man die een partijbijeenkomst zouden bijwonen wilde vermoorden. Deze bijeenkomst werd op het laatste moment afgezegd. De partij beweert ook dat de politie van te voren is gewaarschuwd voor een mogelijke poging tot een aanslag, maar dat de politie deze waarschuwing in de wind heeft geslagen.

Een woordvoerder van regeringspartij AKP veroordeelt de aanslag. ‘Onze veiligheidstroepen en de rechterlijke macht zullen alle aspecten van dit incident boven water halen.’ Ook Kemal Kilidaroglu van de seculiere oppositiepartij CHP veroordeelt de aanslag.

Devlet Bahceli, de leider van de aan de Grijze Wolven gelieerde ultranationalistische partij MHP, veroordeelde de aanslag indirect, maar noemde de naam van Poyraz niet. Hij zegt dat anderen niet met de beschuldigende vinger naar de MHP moeten wijzen, omdat dit slecht voor de eenheid van het land zou zijn.

Ook in Nederland wordt met afschuw gereageerd. De Turks-Nederlandse historicus Tayfun Balcik, columnist bij de Kanttekening, spreekt op Twitter over een ‘fascistische aanval’:

‘Ik heb een aantal Turkse mediakanalen bekeken en wat er nu gebeurt is een totale schande. Als een partijmedewerker van de regerende AKP of MHP op kantoor werd vermoord, zou de regering de boel op stelten zetten en het 24 uur per dag uitzenden. Nu wordt het totaal genegeerd en zelfs tegen de Koerden gebruikt…’

Het Haagse GroenLinks-raadslid Serpil Ates, zelf ook slachtoffer van intimidaties en doodsbedreigingen door Turkse nationalisten in Nederland, noemt op Facebook Onur Gencer een staatsterrorist, daarmee de suggestie wekkend dat hij in opdracht van de Turkse staat handelde.

- Advertentie -