15.8 C
Amsterdam

Moorddadige RSF veroveren tweede stad Soedan

Lees meer

De burgeroorlog in Soedan gaat met de verovering van de tweede stad Wad Madani een nieuwe fase in. De moorddadige Rapid Support Forces (RSF) hebben hun kamp opgezet in de stad, waar duizenden mensen naartoe waren gevlucht. Een bloedbad lijkt aanstaande. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Het offensief van de paramilitaire RSF begon vorige week. Ze bestormden Wad Madani met honderden pick-up trucks, terwijl het Soedanese leger slechts weerstand bood met straaljagers en drones. Op de grond was er niemand van het leger te bekennen, aldus Middle East Eye.

De aanval zorgde voor grootschalige paniek bij de bewoners en vluchtelingen. Duizenden van hen namen de benen. ‘Blootvoets renden ze de stad uit, om hun hachje te redden. De horror gaat door in Soedan. Waar gaan deze mensen allemaal heen?’, aldus de VN-woordvoerder Sofie Karlsson. Ook de VN en andere internationale hulporganisaties hebben Wad Madani verlaten.

‘Honderden voertuigen en duizenden strijders kwamen de stad binnen en intimideerden het volk door in de lucht te schieten’, vertelde een bewoner aan Middle East Eye.

Tot nu toe zijn er dit jaar ruim 12.000 doden gevallen in Soedan. Meer dan een miljoen Soedanezen zijn het land uit gevlucht, terwijl er in Soedan 5,4 miljoen interne ontheemden zijn.

- Advertentie -