13.8 C
Amsterdam

Moskeebesturen blijven bij vertrouwensbreuk met gemeente Almere

Lees meer

Lokale moskeebesturen hebben onlangs een brief naar de gemeente Almere gestuurd. Ze uiten ongenoegen over de gemeente met betrekking tot vermeend undercoveronderzoek naar moskeeën.

In het NRC-artikel ‘Undercover naar de moskee’ uit 2021 staat dat gemeenten, waaronder Almere, jarenlang heimelijk onderzoek naar moskeeën hebben laten doen. De undercoveroperaties werden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In 2021 stelde de PvdA Almere, naar aanleiding van het artikel, vragen aan het college over dit vermeende onderzoek. Volgens de gemeente was geen opdracht gegeven voor een undercoveronderzoek, maar voor een aangekondigde ‘krachtenveldanalyse’. Het doel van deze analyse was zicht ‘op de aanwezigheid van extremisme in de breedste zin van het woord’. Burgemeester Bijleveld van Almere ontkende vorig jaar dat een dergelijk undercoveronderzoek had plaatsgevonden. Er zou slechts een offerte zijn opgevraagd.

De moskeebesturen laten in de brief weten dat ze na herhaaldelijke schriftelijke vragen nog steeds niet tevreden zijn met de antwoorden van het college van B en W. De besturen spreken van een vertrouwensbreuk die niet is weggenomen. Ze zijn van mening dat de lokale overheid onverantwoorde stappen heeft genomen richting  moskeeën en de islamitische gemeenschap. Ook zien ze op landelijk niveau een ‘stijgende trend van institutionele racisme en islamofobe handelingen’. Ze noemen de toeslagenaffaire en de plannen van de minister van onderwijs om religieuze weekendscholen aan te pakken als voorbeelden.

- Advertentie -