8.6 C
Amsterdam

Moskeeën: ‘Kameronderzoek buitenlandse beïnvloeding discrimineert moslims’

Lees meer

Vier islamitische organisaties hebben een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

In deze brandbrief uiten ze hun zorgen over het aanstaande Kameronderzoek naar ‘ongewenste beïnvloeding vanuit het buitenland’. Dit onderzoek van de Tweede Kamer zal zich alleen richten op moskeeën, en dus niet op kerken, synagogen en andere religieuze instellingen die van buitenlandse geldschieters een financiële injectie krijgen.

De vier islamitische organisaties die de brief hebben opgesteld zijn SPIOR (moskeeën uit Rotterdam en omstreken), SIORH (Den Haag e.o.), SMBZ (Noord-Brabant en Zeeland) en de Federatie Islamitische Organisaties. Zij vertegenwoordigen samen zo’n 150 moskeeën en verenigingen. Hiertussen zitten ook de Essalam Moskee in Rotterdam, de As-Soennah Moskee in Den Haag en het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden.

Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van Imam Malik in Leiden en van het SIORH, zegt tegen het NOS Radio 1 Journaal: ‘Pak niet alleen de moslims en de islam aan, want dan duw je ze nog meer in het verdachtenhoekje, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de invloed van het Vaticaan.’

Bouzzit had gehoopt dat de Tweede Kamer het onderzoek breder zou trekken, maar kreeg nul op het rekest. Hij hoopt nu dat Kamervoorzitter Khadija Arib in zal grijpen. Zij wil echter niet reageren op de brandbrief. Haar woordvoerder antwoordt dat het onderzoek er komt omdat een Kamermeerderheid dit wil.

Morgen geeft CDA-parlementariër Michel Rog op een bijeenkomst uitleg over hoe de parlementaire ondervragingscommissie te werk zal gaan.

Vorige zomer is de Commissie parlementaire ondervraging ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen in het leven geroepen. Aanleiding was het onderzoek van Nieuwsuur en NRC over de financiering meer dan dertig islamitische organisaties in Nederland door Golfstaten als Saoedi-Arabië.

Het doel van de parlementaire ondervragingscommissie is ‘meer inzicht te krijgen in ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen.’ De commissie wil tevens ‘inzicht krijgen in effectieve maatregelen om deze invloed te doorbreken.’

De openbare verhoren zullen tussen 10 februari en 20 februari plaatsvinden. De besturen van de Al Fitrah Moskee in Utrecht en de As-Soennah Moskee in Den Haag hebben in januari aangegeven hier niet aan te zullen meewerken.

‘De hele opzet is doordrenkt met vooringenomenheid en is een aanfluiting voor de Tweede Kamer’, schrijft het bestuur van As-Soennah op Facebook. ‘Geert Wilders heeft in het verleden honderdduizenden dollars van neoconservatieve organisaties in Amerika gekregen om zijn anti-moslimboodschap te zaaien. Wat de politiek nu oogst is een samenleving waar moslimhaat eerder de norm is dan uitzondering.’

Overigens won de Tweede Kamer vorige maand een kort geding tegen de Utrechtse alFitrah Moskee. De Kamer wilde inzage in de financiële stukken krijgen en de rechter heeft de Kamer in het gelijk gesteld.

- Advertentie -