20.4 C
Amsterdam

Moskeeën willen aangifte tegen Belastingdienst

Lees meer

Vijf islamitische koepelorganisaties willen dat staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) aangifte doet tegen de Belastingdienst wegens discriminatie.

Het gaat om de moskeekoepels uit Den Haag en omgeving (SIORH), Noord-Brabant en Zeeland (SMBZ), Limburg (SML), Utrecht (SMUO) en Rotterdam en omstreken (SPIOR).

In de eerder week verschenen rapporten van accountskantoor PwC viel te lezen dat de Belastingdienst soms mensen op de fraudelijst plaatste als ze giften deden aan de moskee. Volgens de moskeekoepels laat dit zien dat de Belastingdienst godsdienst als indicator heeft gebruikt om vermeende fraudeurs op te sporen.

Staatssecretaris Marnix van Rij noemde dit gedrag van de Belastingdienst ‘discriminatoir’. Daarom ‘dient hij ook aangifte te doen tegen de ambtenaren van de Belastingdienst die zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Discriminatie is immers verboden’, zeggen de moskeekoepels in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat hier om ‘de zoveelste stomp in de maag’, zegt SPIOR-directeur Nourdin el Ouali tegen Trouw. Dankzij dit schandaal is het vertrouwen van moslims in de overheid, in het bijzonder de Belastingdienst, nog verder gedaald. ‘Dit is geen losstaand feit, dit komt bovenop al die eerdere negatieve ervaringen.’

Andere schandalen waren de toeslagenaffaire en de undercoveracties in moskeeën door onderzoeksbureau NTA, in opdracht van ten minste tien Nederlandse gemeentes.

El Ouali zegt dat het dalende vertrouwen van moslims in de overheid grote maatschappelijke consequenties heeft: een lage opkomst onder kiezers met een biculturele achtergrond en de geringe bereidheid om zich te laten vaccineren.

Hij neemt het staatssecretaris Van Rij kwalijk dat hij vooralsnog het woord ‘racisme’ niet in de mond wil nemen: ‘Als je vraagt hoe institutioneel racisme eruitziet, dan is het dit. Een deel van de samenleving, in dit geval moslims, wordt benadeeld en op achterstand gezet. Vaak is dat moeilijk hard te maken, maar dit is een heel duidelijk voorbeeld van institutioneel racisme.’

- Advertentie -