14.1 C
Amsterdam

Moskeekoepels willen vervolging na ‘heimelijke spionage’

Lees meer

Enkele moskeekoepels, verzameld in de K7,  willen dat minister Karien van Gennip van Sociale Zaken aangifte doet tegen de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor onrechtmatige onderzoeken naar individuen en organisaties binnen de moslimgemeenschappen. Ook pleit de K7 voor gerechtelijke vervolging van externe experts die bij deze onderzoeken zijn ingeschakeld.

Het ging om onderzoek naar salafistische moslims, die de islam op een streng-orthodoxe manier interpreteren. De Autoriteit Persoonsgegevens, onder leiding van Aleid Wolfsen, heeft een onderzoek aangekondigd naar de handelswijze van het ministerie.

De samenwerkende moskeekoepels, die honderden moskeeën in Nederland vertegenwoordigen, stellen in een brandbrief dat de Nederlandse rechtsorde is geschonden na ‘heimelijke spionage’. ‘Dat raakt niet alleen de Nederlandse moslims, maar alle burgers die zich inzetten voor de democratische rechtsorde’.

De moskeekoepels zijn tevreden over het feit dat de minister zelf al heeft aangegeven het handelen af te wijzen. Maandag is door de K7 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd of inlichtingendienst AIVD misschien de opdracht heeft gegeven voor de heimelijke onderzoeken.

- Advertentie -