17.3 C
Amsterdam

Moslim krijgt christelijke begrafenis, Nida boos: ‘Grove schending rechten’

Lees meer

De dakloze moslim Madi Soh uit Haarlem heeft een christelijke begrafenis gekregen. Nida Rotterdam heeft met afschuw gereageerd.

Nida-raadslid Bas van Noppen spreekt van ‘een grove schending van mensenrechten’, aldus Dagblad 010 : ‘Geen islamitische uitvaart. Dat betekent: geen eeuwige grafrust, geen rituele wassing en geen dodengebed. De pastoor in kwestie was op de hoogte van de wens voor islamitisch begraven en heeft deze willens en wetens naast zich neergelegd.’

Het NIDA-raadslid heeft VVD-wethouder Bert Wijbenga gevraagd of dit soort situaties zich ook in Rotterdam en omgeving voordoen. Ook wil hij weten of er in Rotterdam en de regio Rijnmond een beleid bestaat voor het begraven van moslims zonder familie of sociaal netwerk, zoals in het geval van Madi Soh.

In Haarlem worden zulke begrafenissen verzorgd door de lokale christelijke hulpstichting Stem in de Stad. De uitvaart wel geleid door een katholieke pastoor. Volgens de Islamitische Raad Haarlem is vooral deze pastoor de schuldige: zij zou Madi Soh expres geen islamitische begrafenis hebben gegeven.

- Advertentie -