14.3 C
Amsterdam

Moslim geweigerd als kandidaat voor verkiezingen in Myanmar

Lees meer

Een Rohingya-moslim mag zich niet verkiesbaar stellen als kandidaat voor de komende parlementsverkiezingen in Myanmar, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Volgens diverse mensenrechtenorganisaties is dit besluit het bewijs voor de ‘aanhoudende genocide’ op de Rohingya.

Het gaat om de 58-jarige Abdul Rasheed van de Democratie en Mensenrechtenpartij, een partij die is opgericht om de rechten van de Rohingya die nog in Myanmar wonen te behartigen.

De verkiezingscommissie van Myanmar weigert Rasheed als kandidaat omdat zijn ouders geen staatsburgers zouden zijn toen hij geboren was, iets wat hij zelf betwist en bewijs voor zegt te hebben.

‘De enige reden waarom dit gebeurt, is omdat ze geen Rohingya in het parlement  willen’, aldus Rasheed.

In 2017 besloot het leger om zo’n 750.000 Rohingya uit Myanmar te verdrijven. Ze werden niet langer als burgers van het land gezien. Veel Rohingya wonen nu in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh.

De Rohingya die nog wel in Myanmar wonen, zo’n 600.000, worden niet eens als tweederangs burgers beschouwd, maar als niet-burgers van het land. Ze hebben geen stemrecht en mogen zich, zo blijkt nu, ook niet kandidaat stellen voor de verkiezingen.

Drie Rohingya-partijen, waaronder de Democratie en Mensenrechtenpartij, wilden graag meedoen aan de parlementsverkiezingen die in november zullen worden gehouden. De autoriteiten doen er alles aan om hun deelname te voorkomen.

- Advertentie -