14.9 C
Amsterdam

Naar Turkije gevluchte Moslimbroeders vrezen uitlevering aan Egypte

Lees meer

Egyptenaren die in politieke ballingschap in Turkije leven vrezen voor deportatie, nu Turkije en Egypte hun proces van toenadering voortzetten. Dat meldt de website Middle East Eye

In Turkije leven ongeveer 33.000 Egyptische ballingen, die na de coup van maarschalk Abdel Fattah al-Sisi in 2013 hun vaderland zijn ontvlucht. Onder hen bevinden zich veel leden van de Moslimbroederschap – die tot aan de coup aan de macht was -, activisten en journalisten.

Na de coup verslechterden de relaties tussen Egypte en Turkije. De Turkse president Erdogan zag de Moslimbroederschap als een bondgenoot, die ideologisch verwant is aan zijn AKP. De betrekkingen tussen beide landen verslechterden ook door de burgeroorlog in Libië. Egypte steunt rebellenleider Haftar, terwijl Turkije de regering steunt en Syrische strijders naar het Noord-Afrikaanse land stuurt.

Onlangs besloot Erdogan het roer om te gooien. De Egyptische oppositiezenders in Istanbul werd verteld dat ze hun toon moesten matigen, een stap die door Sisi werd toegejuicht. Ook dwong Turkije dissidentenzender Al-Sharq TV het politieke programma With Moataz van presentator Moataz Matar stop te zetten.

Daar bleef het niet bij. Vorige week vroeg Turkije aan de belangrijkste media-persoonlijkheden Mohamed Nasser, Hamza Zawba en Hesham Abdalla om hun shows stop te zetten, en aan Matar om te stoppen met uitzenden vanaf YouTube, waar hij zijn programma naartoe had overgebracht.

Egyptenaren in ballingschap beginnen nu te vrezen voor hun veiligheid, omdat Erdogan om nog meer goodwill te kweken bij Sisi hen mogelijk zal uitleveren. In Egypte worden duizenden politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid en gemarteld. Sommigen worden daarna geëxecuteerd.

- Advertentie -