19.2 C
Amsterdam

Moslimbroeders krijgen doodstraf in Egypte

Lees meer

Acht leden van de Moslimbroederschap zijn door de Egyptische rechter ter dood veroordeeld. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch, de doodstraffen zouden ‘politiek gemotiveerd’ zijn. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Ahmed Attar, directeur van het Egyptische Netwerk voor Mensenrechten, zegt tegen Middle East Eye dat er geen sprake was van een eerlijk proces. ‘De verdachten zijn op willekeurige basis gevangengezet en gemarteld. Ook hadden ze geen toegang tot een advocaat gedurende het proces’, aldus Attar.

De Moslimbroeders werden middels een bloedige coup in de zomer van 2013 door de toenmalig legerleider en huidige president Abdel-Fattah al-Sisi, terzijde geschoven.

Op het Rabaa-plein in het centrum van de hoofdstad Caïro werden honderden demonstranten door het leger en politie-eenheden doodgeschoten. Geen enkele bevelvoerder of politieman is hiervoor vervolgd. Mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch, spreken zich hier al jaren over uit.

De rechter in Egypte acht juist de toenmalige politieke leiding van de Moslimbroeders, waaronder Mohamed Badie en Mahmoud Ezat, verantwoordelijk voor de dood van 95 anti-Sisi-demonstranten, die vermoedelijk ook Moslimbroeders zijn. Ze hebben deze week de doodstraf gekregen.

- Advertentie -