16.4 C
Amsterdam

Moslimfeminist Linda Sarsour uit protestclub Women’s March na antisemitisme-rel

Lees meer

De intersectionele protestbeweging Women’s March heeft besloten drie prominente leden uit het bestuur te zetten en de banden met hen te verbreken. De redenen: financieel wanbeleid, intern geruzie en beschuldigingen van antisemitisme. Dit meldt the Washington Post.

De Amerikaanse Women’s March demonstreert sinds 2017 tegen president Donald Trump, vanwege de uitlatingen die de president in het verleden heeft gedaan over vrouwen. Ook komen de demonstranten op voor LHBT-rechten en staan zij op tegen politiegeweld richting zwarte Amerikanen.

Hét gezicht van de Women’s March was de islamitische Linda Sarsour, een Palestijns-Amerikaanse vrouw met een hoofddoek. Samen met covoorzitters Bob Bland en Tamika Mallory is Sarsour al in juli uit het bestuur vertrokken, maar de organisatie heeft hun vertrek nu pas bekendgemaakt.

Mallory zorgde voor veel ophef toen ze vorig jaar een bijeenkomst van Nation of Islam bezocht, een club van militante Afro-Amerikaanse moslims. Nation of Islam-leider Louis Farrakhan deed er antisemitische uitlatingen, maar dit weerhield Mallory er niet van om op sociale media positief over het evenement te berichten. Het kwam haar op veel onvrede vanuit Women’s March-supporters te staan.

De leiders van Women’s March namen daarna niet expliciet afstand van Farrakhan, die al langer berucht is om zijn antisemitische maar ook anti-homo-uitlatingen. Ook werd bekend dat Sarsour en Mallory in 2015 al eens op hetzelfde evenement als Farrakhan spraken.

De drie vertrokken bestuursleden worden opgevolgd door onder meer drie joodse vrouwen.

Sarsour staat, naast haar activisme, bekend om haar controversiële uitspraken. Zo stelde Sarsour twee jaar geleden dat ‘feminisme en zionisme onverenigbaar zijn’, wat haar het verwijt van antisemitisme opleverde. Ook zei ze in 2011 dat ze haar ideologische tegenstander Ayaan Hirsi Ali genitaal zou willen verminken.

Foto: Twitter

Vorige week verscheen Sarsour als endorser op een rally van de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders, die van joodse afkomst is. Ze zei graag te willen zien dat Sanders de eerste joodse president wordt.

- Advertentie -