16 C
Amsterdam

Moslimgeleerde gaat Trump adviseren over mensenrechten

Lees meer

De Amerikaanse islamgeleerde Hamza Yusuf is toegetreden tot een panel dat het buitenlandse mensenrechtenbeleid van de Verenigde Staten moet onderzoeken. Op deze beslissing is veel kritiek gekomen.

Deze Commissie van Onvervreemdbare Rechten is ingesteld door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Tegenstanders zien de commissie als een vehikel van president Donald Trump om zijn rechtse beleid mee te legitimeren. Zo is één van de panelleden Harvard-hoogleraar Mary Ann Glandon, die in de jaren negentig een campagne organiseerde om van abortus geen mensenrecht te maken.

Islamgeleerde Usaama al Azami vertelt Middle East Eye dat de beslissing van Yusuf om samen te werken met Trump ‘een verontrustende ontwikkeling is voor de islam in het Westen’. Azami noemt Trump ‘islamofoob’, vanwege diens voorstel om mensen uit moslimlanden niet tot Amerika toe te laten, de zogenoemde travel ban. Dat Yusuf met Trump samenwerkt is volgens Azami een grove beoordelingsfout, die niet snel door moslims zal worden vergeven.

- Advertentie -