14.4 C
Amsterdam

Moslimgeleerden en Turkije hekelen ‘islamofobe’ Franse president Macron

Lees meer

Moslimgeleerden en Turkije leveren felle kritiek op de Franse president Emmanuel Macron, nadat hij beweerde dat de islam wereldwijd zich in een crisissituatie bevindt.

Macron is met een wetsvoorstel gekomen tegen  ‘islamitisch separatisme’. Hij verdedigde vrijdag in een speech het secularisme en het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, dat onlangs de controversiële Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde. Macron wil ‘ongewenste buitenlandse invloed’ beperken en een Franse islam ontwikkelen die met secularisme  te verenigen valt.

Maar volgens de Internationale Unie van Moslimgeleerden creëert Macron een imaginaire vijand. Macron zou zich laten leiden door de geest van ‘de godsdienstoorlogen in de Middeleeuwen’.

De internationaal gerenommeerde islamitische Azhar Universiteit in het Egyptische Caïro, sluit zich daarbij aan en vindt de ‘aantijgingen’ van Macron ‘ver afstaan van de islam’.

Ook Turkije is boos. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het wetsvoorstel een ‘anti-moslimwet’.

Frankrijk en Turkije zijn dit jaar bittere rivalen geworden. Macron noemt de steun van Turkije aan Azerbeidzjan in de oorlog met Armenië ‘gevaarlijk en onbezonnen’. Tevens komt hij op voor de Griekse en Cypriotische belangen in de Middellandse Zee, waar Turkije sinds kort ook water claimt. Tegelijkertijd Frankrijk steunt Frankrijk in de krijgsheer Haftar in de Libische burgeroorlog, terwijl Turkije de voorlopige regering van Libië steunt.

- Advertentie -