17.3 C
Amsterdam

Moslimgeleerden smeken Marokko en Algerije: ‘Start geen oorlog’

Lees meer

De Internationale Unie van Moslimgeleerden heeft Marokko en Algerije opgeroepen verdere escalaties te vermijden.

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn opgelopen nadat een Algerijns konvooi in de Westelijke Sahara werd aangevallen, volgens Algerije door een Marokkaanse drone. Drie Algerijnse chauffeurs kwamen bij deze aanval om het leven.

Algerije is woedend en heeft gezworen ‘Marokko te straffen’. Marokko zelf ontkent elke betrokkenheid.

De twee landen zijn al langer geen hele beste vrienden, onder meer doordat Algerije de onafhankelijkheidsstrijders van Polisario in de Westelijke Sahara steunt. Marokko claimt de Westelijke Sahara juist als eigen gebied.

De in Qatar gevestigde Internationale Unie van Moslimgeleerden maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen en vreest voor een ‘militaire botsing’:

‘Veel vernietigende oorlogen komen niet voort uit een weloverwogen en met voorbedachten rade beslissing, maar komen eerder willekeurig’, schrijven de geleerden in hun verklaring.

De verklaring roept koning Mohammed VI (foto, rechts) en de president van Algerije, Abdelmadjid Tebboune (foto links), op om ‘alles te doen wat in uw macht ligt om de betrekkingen tussen uw twee landen te herstellen’.

- Advertentie -