18.9 C
Amsterdam

‘Moslimhaat Zemmour doet denken aan antisemitisme Dreyfus-affaire’

Lees meer

De Franse historicus Gérard Noiriel schreef twee jaar geleden een pamflet gericht tegen de radicaal-rechtse polemist Éric Zemmour. Het boek is weer actueel, nu Zemmour waarschijnlijk mee zal doen aan de Franse presidentsverkiezingen van april 2022.

In zijn pamflet vergelijkt de Noiriel de notoire polemist met de beruchte negentiende-eeuwse journalist Edouard Drumont, oprichter van de antisemitische krant La Libre Parole (‘Het Vrije Woord’), die een duistere rol speelde tijdens de roemruchte Dreyfus-affaire (1894-1906).

De Franse kapitein Alfred Dreyfus werd ten onrechte veroordeeld voor spionage en was slachtoffer van een antisemitische haatcampagne tegen zijn persoon, aangevoerd door La Libre Parole.

Het antisemitisme van Drumont en de moslimhaat van Zemmour volgen eenzelfde ‘discursieve matrix’, vertelde Noiriel aan de Franse krant Libération. Ze stellen allebei dat het christendom bepalend is voor de Franse identiteit en dat ‘echte’ Fransen slachtoffers zijn van een vijand van buiten én een vijand van binnenuit: bij Drumont waren dit Joden, bij Zemmour moslims en de ‘homolobby’.

Ook de vrees voor ‘ontmanteling’ van Frankrijk wordt door beide auteurs expliciet gemaakt in hun geschriften. Drumont vreesde dat Frankrijk hetzelfde lot te wachten stond als Polen, dat eind achttiende eeuw werd opgedeeld door Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Ook Zemmour komt met dit Poolse voorbeeld aanzetten. Hij beweert dat de absolute monarchie Frankrijk in staat stelde ‘het rampzalige lot van Polen te vermijden’.

Beide auteurs vrezen ook voor ‘decadentie’ en dat als gevolg van vrouwenemancipatie de man wordt ontmand. Drumont en Zemmour hebben daarnaast allebei moeite met ‘buitenlandse’ voornamen. Drumont verweet de Joden dat zij familienamen hadden gekozen die herinnerden aan hun afkomst. Zemmour zegt in zijn nieuwe boek ‘buitenlandse’ voornamen te willen afschaffen.

En dan is er ook nog de angst dat ‘wij’ ons moeten aanpassen of onderwerpen aan ‘hen’. Zo schrijft Zemmour in Le Suicide français (2014): ‘Het is niet aan de islam om zich aan te passen aan de Franse natie, maar aan Frankrijk om zich aan te passen aan de islam.’ Deze passage doet Noiriel denken aan een passage van Drumont in La France juive (1886): ‘Jullie zijn het die zich moeten onderwerpen aan de Jood.’

In de Franse peilingen stijgt Zemmour, die zich dus nog niet eens officieel heeft gekandideerd, tot grote hoogtes en steekt hij de radicaal-rechtse Marine le Pen naar de kroon. Maar de huidige president Emmanuel Macron verslaan, dat zit er zeer waarschijnlijk niet in.

Tegen de Franse krant la Montagne zei Noiriel enkele weken terug dat iedereen in Frankrijk in principe weet dat Zemmour nooit president zal worden, maar ‘dat hij misbruik maakt van deze electorale context om zijn nieuwe boek te verkopen’.

- Advertentie -