21.4 C
Amsterdam

Moslimlanden zetten fonds op tegen dreigende Afghaanse hongerwinter

Lees meer

De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), een internationale organisatie van moslimlanden, is bezig een humanitair fonds op te zetten voor Afghanistan. Daar dreigt deze winter voor miljoenen mensen honger en armoede.

Er dreigt voor Afghanistan een hongersnood, omdat de internationale gemeenschap de miljarden dollars aan hulp en activa heeft bevroren na de machtsovername van de Taliban in augustus.

‘Tenzij er onmiddellijk actie wordt ondernomen, stevent Afghanistan af op chaos’, aldus de Pakistaanse premier Imran Khan (foto) op de afgelopen OIC-top. Hij vindt het kwalijk dat de Verenigde Staten het geld heeft bevroren dat volgens hem de Taliban toekomt.

De OIC wil Afghanistan helpen, maar eist tegelijkertijd van de Taliban zich te houden aan ‘internationale mensenrechtenverdragen, vooral met betrekking tot de rechten van vrouwen, kinderen, jongeren, ouderen en mensen met speciale behoeften’.

Ook wordt de Taliban-regering nog niet erkend door de OIC. De Afghaanse buitenlandminister Amir Khan Muttaqi mocht wel op de top komen, maar mocht niet op de groepsfoto staan.

Muttaqi hekelt de opstelling van de VS. Het bevriezen van de tegoeden noemt hij ‘een duidelijke schending (…) van de mensenrechten van Afghanen’, die volgens hem ‘kan worden geïnterpreteerd als vijandschap met een hele natie’.

Ondertussen breekt de Nederlandse journalist en documentairemaker Sinan Can een lans voor de miljoen Afghaanse kinderen die deze winter met honger dreigen te worden geconfronteerd. Hij roept zijn Facebook-volgers op te doneren aan Unicef.

- Advertentie -