19.2 C
Amsterdam

Moslimlanden zwijgen over Oeigoeren-rapport VN

Lees meer

Bij de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren pleegt China mogelijk misdaden tegen de menselijkheid. Een rapport van de Verenigde Naties met die strekking krijgt in westerse landen veel aandacht, in tegenstelling tot in landen met een moslimmeerderheid.

Volgens nieuwswebsite Middle East Eye zwijgen moslimlanden over de Oeigoeren omdat ze hun banden met China aan het aanhalen zijn. Landen als Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan en Turkije zijn economisch steeds afhankelijker van China en schuwen daarom kritiek op Beijing.

In maart was de Chinese buitenlandminister nog te gast bij de Organisatie van Islamitische Landen (OIC), een stap die door Oeigoerse activisten sterk werd veroordeeld. OIC kaartte toen in een persbericht verschillende crises in de wereld aan waarbij moslims zijn betrokken – zoals in Palestina en Kashmir – maar zweeg over de islamitische Oeigoeren.

De stilte uit islamitische landen over de Oeigoeren is al langer aan de gang. In 2019 ondertekenden 22 landen een verklaring waarin ze China opriepen een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen tegen de moslims in de westelijke Chinese regio Xinjiang. Maar landen met een moslimmeerderheid waren, opvallend genoeg, afwezig op deze lijst.

China is woedend over het VN-rapport. Het land spreekt over ‘desinformatie’ en ‘leugens die door anti-Chinese krachten en uit vermoeden van schuld is verzonnen’.

- Advertentie -