20.5 C
Amsterdam

Islamitische NGO’s aan EU: sleep ‘islamofoob’ Macron voor Europees Hof

Lees meer

25 NGO’s uit elf landen hebben de Europese Commissie gevraagd Frankrijk te onderzoeken, vanwege ‘door de staat gesteunde islamofobie’.

In een brief aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen vragen zij haar om de Franse regering voor het Europees Hof van Justitie te dagen wegens het opleggen van discriminerende praktijken.

‘Frankrijk heeft talrijke wetten ingevoerd om de vrijheid van geloof te beperken en de uiting van godsdienst te bestraffen’, aldus de brief.

‘Islamofobie is niet alleen een wijdverspreid en ernstig fenomeen in rechtse kringen, maar het is ook ingebakken in de hoofdstroom van de Europese samenlevingen’, zegt de Nederlandse advocate en medeondertekenaar Samira Sabir tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

Sinds de onthoofding van geschiedenisleraar Samuel Paty door een moslimextremist in oktober heeft de Franse president Emmanuel Macron de strijd tegen ‘islamistisch separatisme’ behoorlijk opgevoerd. In dat nieuwe beleid sluit Frankrijk ‘radicale’ moskeeën en organisaties en houdt het land meer toezicht op zulke instanties.

Volgens de 25 NGO’s gaat het feitelijk om een verscherpte ‘politieke, ideologische, theologische en financiële controle op moslimgemeenschappen’.

Het is niet de eerste keer dat NGO’s Frankrijk aanklagen om zijn ‘islamofobe’ beleid. Twee maanden geleden dienden 36 NGO’s een formele klacht in bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Frankrijk zou zich al dertig jaar schuldig maken aan ‘verankerde structurele islamofobie en discriminatie van moslims’.

Ook de Nederlandse NGO Muslim Rights Watch Nederland  (MRWN) behoort tot de ondertekenaars. MRWN publiceerde eind vorig jaar een video over een Syrisch gezin, dat geterroriseerd zou worden door buurtbewoners.

In het ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland’ van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt MRWN als een salafistisch-politieke organisatie genoemd, die de rol wil spelen van ‘waakhond van de islamitische gemeenschap’ tegen ervaren onrecht van beleid.

- Advertentie -