14.4 C
Amsterdam

Moslimvrouwen in China ‘gedwongen te slapen met ambtenaren’ – terwijl hun mannen in kampen zitten

Lees meer

Islamitische Oeigoerenvrouwen in de westelijke Chinese regio Xinjiang delen verplicht het bed met mannelijke staatsambtenaren. Dit meldt Radio Free Asia op basis van Chinese overheidsbronnen.

De praktijk zou sinds 2018 onderdeel zijn van een overheidscampagne met de weinig verhullende naam ‘Pair Up and Become Family’, die volgens Humans Right Watch al in 2016 is ingevoerd. ‘Moslimfamilies in Xinjiang eten en slapen letterlijk onder toeziend oog van de staat’, bevestigt de mensenrechtenorganisatie.

Onder het mom van ‘Pair Up and Become Family’ bezoekt een Chinese ambtenaar een Oeigoers gezin in Xinjiang voor zes dagen, stelt Radio Free Asia. Deze bezoeken keren elke twee maanden terug. De ambtenaren zouden zichzelf presenteren als ‘familieleden’.

Het doel van de campagne zou zijn dat de ambtenaren monitoren hoe deze Oeigoerse gezinnen leven en wat hun politieke standpunten zijn. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat ze deze gezinnen ‘bijscholen’ in de Chinese taal en de gewenste politieke zienswijzen.

De mannen en vaders uit deze gezinnen zitten ondertussen vaak in één van de beruchte ‘heropvoedingskampen’, waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vastzitten. China beschuldigt de islamitische Oeigoeren van terrorisme en separatisme.

In deze kampen worden de Oeigoeren onderworpen aan een streng regime. Voormalige gevangenen hebben verteld dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen.

Ook in de thuisbezoeken die vallen onder ‘Pair Up and Become Family’ worden Oeigoerse gezinnen varkensvlees te eten, bericht Radio Free Asia. De ambtenaren zouden het varkensvlees zelf meenemen en daarbij alcohol serveren – ook haram – aan de volwassen gezinsleden.

Het World Uyghur Congress, een platform voor Oeigoerse bannelingen, noemt het ‘Pair Up and Become Family’-programma een ‘totale vernietiging van de veiligheid en het welzijn van familieleden’. De campagne zou de huizen van Oeigoeren omvormen tot ‘gevangenissen waaruit niet te ontsnappen valt’.

Tevens meldt Radio Free Asia dat de Chinese overheid ook een campagne is begonnen om Chinese mannen richting Xinjiang te bewegen om daar een Oeigoerse vrouw te huwen. Op dit moment komen zo’n 30 miljoen Han-Chinezen niet aan een vrouw omdat mannen er dik in de meerderheid zijn.

China onderdrukt al langer de islamitische Oeigoeren-minderheid in Xinjiang, de meest westelijke regio van China. De Britse zender BBC stelt zelfs dat China zich schuldig maakt aan ‘culturele uitroeiing’: niet alleen worden Oeigoeren in kampen gestopt en geïndoctrineerd, maar ook worden moskeeën gesloopt en zijn baarden verboden.

- Advertentie -